Skip to content

TEKORTEN

Bij (dreigende) tekorten aan geneesmiddelen geven wij een advies aan de bij ons aangesloten (openbare) apothekers, huisartsen en specialisten over mogelijke oplossingen.

Recente tekorten

Over tekorten

Duur tekort worden op de website uitgedrukt als een verwachtte levertijd naar de apotheek. De tekorten worden, voor zover mogelijk, voorzien van een indicatie van de duur van het tekort ingedeeld in “langer dan een week”, ”langer dan een maand”, ”onbekend” of “uit de handel” (product is niet meer verkrijgbaar in Nederland). Ook wordt een oplossing voor de tekorten aangedragen. Een gedetailleerde omschrijving en oplossing wordt in het geval van een tekort per email verstuurd naar aangesloten (huis)artsen en apotheken in West-Friesland. Voor meer informatie over aanmelden, zie onderaan deze pagina.

Stappenplan oplossing

  1. Generieke substitutie (zelfde werkzame stof van een andere producent)
  2. Therapeutisch alternatief (andere werkzame stof met vergelijkbare werking voor dezelfde indicatie)
  3. Importeren uit het buitenland (dit kan alleen na vrijgave van import door de IGJ of met een artsenverklaring)
  4. Het geneesmiddel zelf bereiden

Vergoeding

Generieke en therapeutische substitutie worden (meestal) vergoed, wel kan dit voor de patiënt duurder uitvallen als een patiënt nog niet door het eigen risico heen is. Importeren wordt in enkele gevallen vergoed wanneer een middel is vrijgegeven voor import. Eigen bereidingen worden niet altijd vergoed.

Zie ook

  • Aangesloten (huis)artsen en apotheken kunnen in het geval van een tekort per email worden geïnformeerd over welke mogelijke oplossingen er zijn. Aanmelden kan door een email te sturen naar info@cawf.nl. Deelname is kosteloos.
  • Informatie voor patiënten: https://www.apotheek.nl/zorg-van-de-apotheker/medicijnen-actualiteit/medicijntekorten
  • Zie voor een volledig overzicht van geneesmiddeltekorten de website van de beroepsgroep van apothekers (KNMP): https://farmanco.knmp.nl/
  • Wanneer er tijdelijke toestemming voor import is mogen bij geneesmiddelentekorten tijdelijk producten afgeleverd worden uit andere EU of MRA*-landen zonder vooraf toestemming te vragen bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). (*MRA-landen: Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en de Verenigde Staten.). Zie voor vrijgegeven geneesmiddelen: https://farmanco.knmp.nl/importbesluiten

Tekorten melden

Stuur een mail naar info@cawf.nl.